dinsdag 11 maart 2008

Bart Somers herverkozen tot Open VLD-voorzitter

Verrassing verrassing, Bart Somers volgt zichzelf op als voorzitter van Open VLD. Hij behaalde 69,45 procent van de stemmen. Zijn tegenstanders Margriet Hermans en Christian De Stoop klokten respectievelijk af op 22,65 en 7,89 procent.
Meer dan 15.000 leden van de Vlaams liberale partij brachten hun stem uit.

Somers was in de wolken met zijn resultaat. De partij was dan ook niet opgezet met het feit dat de media de score van de Mechelaar als bleek bestempelden. “Het is de tweede beste score ooit”, benadrukt Somers.

Somers mag dan in de wolken zijn met zijn resultaat. Overtuigend kun je deze score allerminst noemen. Zeker als de voormalige schlagerkoningin, Margriet Hermans, al bijna een vijfde van de stemmen haalt.

De Kempische laat zich vooral opvallen door uitspraken als: dat ze het bed wel zou willen delen met SP.A-collega's Anissa Temsamani ('een leuke griet') en Kathleen Van Brempt ('lekker vlees') en dat ze drugsverslaafden chemisch wil laten castreren.
Het is moeilijk te geloven dat het liberale electoraat zulke ideeën hoog in het vaandel draagt.

Als kandidaten die constant zulke nonsens uitkramen al zo'n hoge score halen, schort er echt wel iets binnen Open VLD.

Een mogelijke verklaring voor deze – excuses meneer Somers – bleke uitslag, zou de volgende kunnen zijn. Na acht jaar regeren met de socialisten in paars zijn de liberalen gedwongen om een progressievere koers te varen. Zo konden Verhofstadt en co stemmen vissen uit de grote vijver die door de middenklasse gevormd wordt. Maar ook de zwakkeren van onze samenleving kregen meer aandacht.

Dat is al geruime tijd tegen de zin van een groot deel van de liberale achterban. En door het feit dat Somers dezelfde koers wil aanhouden, wordt de meer neo-liberale vleugel gedwongen om een noodkreet te slaken.

Meneer Somers, bij deze heeft u die op een bordje gepresenteerd gekregen. U ziet zelf maar wat u ermee doet.

Geen opmerkingen: