woensdag 5 maart 2008

Yves Leterme keert terug naar Wetstraat

Na zijn afwezigheid van drie weken is CD&V-minister Yves Leterme terug. En dit keer brengt hij wijsheid mee.

Vanaf nu gaat hij ook op een andere manier politiek voeren met meer rust, wijsheid en evenwicht, maar natuurlijk met evenveel inzet en gedrevenheid als voordien.

Mooie woorden behoren nu eenmaal tot het vocabularium van de huidige politieke klasse. Dit is op zich niets bijzonders de manier waarop hij die boodschap overbracht is dat wel. Leterme maakte namelijk gebruik van een videofilmpje om zijn terugkeer bekend te maken. Daarop ziet de kijker Leterme die in vrijetijdskleding thuis zit. De Iepenaar zet zelfs eigenhandig de camera aan.

Inhoudelijk was het filmpje opmerkelijk. Het lijkt wel alsof Leterme na zijn ziekte het licht heeft gezien. Uit zijn rustige toon lijkt af te leiden dat de man beseft dat er belangrijker dingen in de wereld zijn dan het ego te bevredigen.

Door zijn boodschap in de twee landstalen over te brengen, profileert hij zich als echte staatsman. In de voorbije negen maanden is hij daar merkelijk in te kort geschoten.

Home video

Partijideoloog Wouter Beke heeft geprobeerd zijn werk goed te doen. Yves Leterme ten volle uitspelen als bruggenbouwer was zeker een goed idee. Toch heeft Beke een aantal keer de bal mis geslagen. Er is duidelijk geknipt in het filmpje. Dat is goed te zien aan de slechte beeldovergangen.
Zoiets strookt niet echt met het beeld van een 'home video door Yves Leterme' dat de makers proberen op te hangen.

Het is niet de eerste keer dat CD&V internetvideo's gebruikt bij zijn propaganda. Bij de verkiezingen van 10 juni bombardeerden de christendemocraten YouTube met 'spontane' beelden van politici.

Zoals u weet heeft dat zijn vruchten afgeworpen. Bij de burgers gingen die beelden – die vooral 'blabla, maar weinig boemboem waren - erin als zoete koek. Het verschil met die filmpjes en het nieuwe met de heropstanding van Leterme, is dat ze op 10 juni deugdelijk waren afgewerkt.

Petje af voor de propaganda-afdeling van CD&V als ze met dit stuntelig filmpje terug zieltjes naar het vagevuur kunnen lokken.

Geen opmerkingen: