woensdag 13 februari 2008

Margriet Hermans doet gooi naar voorzitterschap Open VLD

Margriet Hermans (Open VLD) heeft besloten om mee te dingen naar het voorzitterschap van Open VLD. Daardoor krijgt huidig voorzitter, Bart Somers toch nog concurrentie in die verkiezingen. Normaal vonden die in december van dit jaar plaats, maar Somers besloot om ze te verplaatsen naar 8 maart.

Voorzitter Bart Somers was lange tijd de enige kandidaat voor het voorzitterschap. Eerder lieten tenoren als Vincent Van Quickenborne en Rik Daems al weten dat ze geen interesse hadden in de functie. Nu besluit de 53-jarige Hermans dus om het op te nemen tegen Somers. Ze komt echt op het laatste moment met haar vacature want vandaag (woensdag 13 februari) om middernacht moeten alle kandidaten zich aangemeld hebben.

Over de reden van de vervroegde verkiezingen bestaat niet echt duidelijkheid. De officiële reden luidt dat Somers interne reorganisaties wil doen om de partij slagvaardig te krijgen bij de Vlaamse en Europese verkiezingen. Maar in de wandelgangen zijn er andere redenen te horen. De Mechelaar heeft lang in de schaduw van liberale collega’s als Degucht, Verhofstadt en Dewael gestaan. Tijdens de onderhandelingen in Hertoginnendal heeft hij de kans gekregen om zich te profileren als sterk leider. Daar is hij ook in geslaagd. Nu kan hij zijn succes verzilveren met een extra mandaat als voorzitter én kan hij eindelijk duidelijk tonen dat hij geen ‘puppet on a string’ van Verhofstadt is.

Om het zichzelf wat makkelijker te maken, legde Somers een relatief korte deadline om alle kandidaturen in te dienen. Geïntresseerden kregen een kleine maand om zich kandidaat te stellen en campagne te voeren. Vandaar dat de grotere kleppers allicht afhaakten.

Toch stelt de oud-zangers en tv-icoon Margriet Hermans zich kandidaat. Een verloren zaak want veel gewicht heeft de 53-jarige Antwerpse niet te bieden. Met haar functie als gemeenschapssenator ontbreekt het haar aan politieke maturiteit.
Niets verbiedt Somers natuurlijk om een façade van open verkiezingen op te zetten.

Geen opmerkingen: