donderdag 21 februari 2008

Slopend politiek jaar velt Yves Leterme

Na acht maanden strijd te hebben geleverd moet Yves Leterme zich toch gewonnen geven. Heel het gebeuren heeft de man uit Ieper zijn gezondheid fel achteruit doen gaan. Op Valentijnsdag werd Leterme opgenomen in het UZ Gasthuisberg. De vice-premier had inwendige bloedingen in het maag-darmsysteem. Achteraf bleek het een aangeboren stollingsstoornis.
Het is Yves Leterme dan toch teveel geworden. Maanden van geruzie, onrustige nachten en ondraaglijke stress hebben de CD&V’er geveld. Al bij al heeft hij het lang volgehouden. Eerder had onder meer Bart De Wever (N-VA) al ernstige medische klachten. Op één moment geloofde de N-VA-voorzitter zelfs dat hij een hartaanval kreeg.

Terug naar Leterme. Alsof zijn aangeboren afwijking nog niet genoeg was, stelden de artsen bij de arme man ook nog een beginnende longontsteking vast. Daarvoor kreeg hij bepaalde aspirines die op hun beurt weer een spatader in zijn slokdarm deden ontstaan.

Een dokter liet zich ontvallen dat de overladen agenda van Leterme zeker niet vreemd zal zijn aan de ziektes. De vice-premier kan het dan nu wel eventjes rustiger aan doen, maar wat gaat dat worden als hij op 21 maart de fakkel overneemt van Guy Verhofstadt (Open VLD)? In zijn publieke functie zal hij nooit zonder alle heisa en stress kunnen werken.

Laurette Onkelinx (PS) riep na de ziekenhuisopname van Leterme al op tot een meer verdraagzame politiek. Maar dat neemt niet weg dat de CD&V’er blijkbaar de stress die zijn taak met zich meebrengt niet kan verdragen.
Misschien kan Leterme zijn lat (enorme ambitie) wat lager leggen voordat hij ongewild een martelaar van de christen-democraten wordt.

Geen opmerkingen: