dinsdag 5 februari 2008

Oud-politiecommissaris Bart Debie moet zelf de cel in


Het Antwerpse hof van beroep heeft oud-politiecommissaris en VB-parlementslid, Bart Debie, veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan één jaar effectief. Debie krijgt ook een boete van 1.250 euro en verliest vijf jaar zijn burgerrechten.

Volgens de rechters heeft de Vlaams Belanger zijn ondergeschikten aangezet tot racisme en heeft hij zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik. Daarnaast heeft de Antwerpenaar regelmatig geweld gebruikt tegen vreemdelingen. Om die feiten te verdoezelen, vervalste Debie verscheidene processen-verbaal.

Vlaams Belangboegbeeld Filip Dewinter, reageerde teleurgesteld op het vonnis. Dewinter vindt de uitspraak een politieke lynchpartij van de extreem-rechtse partij. Daarbij bedekt hij gemakkelijkheidshalve de onomstotelijke bewijzen die er zijn tegen de ‘super cop’, met de mantel der liefde.
Toch zal het VB Debie door dik en dun blijven steunen "ook al moet ik zijn loon uit eigen zak betalen", orakelt Dewinter. Ontroerend zo’n enorme collegialiteit. Daar zal de sterk heersende Vlaamse identiteit niet vreemd aan zijn.

Dat de partij Debie aan haar borst blijft drukken, hoeft niet te verbazen. In het verleden heeft ze bijvoorbeeld de negationist Roeland Raes, een veilig onderkomen bezorgd in een partijkantoor in de buurt van Brussel.

Intellectuele leegte

Debie hoeft dus zeker niet te vrezen voor zijn carrière binnen de Vlaamse beweging. Daar houden ze wel van mensen die werken volgens het credo “Hoe harder, hoe liever”, en van mensen die eerst doen en dan pas denken. Die mensen geraken tot aan de top bij de partij van het volk of zoals een eminent professor het ooit zei “de partij van de intellectuele leegte.”

Maar goed, Debie mag dus verhuizen naar de natuurlijke habitat van enkele VB-militanten, de gevangenis. Aangezien de bevolking in onze gevangenissen overwegend niet Belgen zijn, of zoals Bart Debie het zou zeggen “Het uitschot van de stad”, kan het nog een bewogen tijd worden voor de Antwerpenaar.

Nu ja, hij hoeft het niet allemaal van de negatieve kant te bekijken. Deze praktijkervaringen zullen zijn expertise als veiligheidsexpert alleen maar ten goede komen. Misschien komt het zelfs zover dat Debie zijn partij voor één keer echte argumenten kan laten aandragen in het debat.
U lacht? Begrijpelijk, laten we maar geen ijdele hoop koesteren.

4 opmerkingen:

Veronique zei

Enerzijds zou je kunnen zeggen dat dit alles 'overroepen' is omdat Debie lid is van het Vlaams Belang en er een link gelegd wordt met racisme (Vlaams Belang wordt nu eenmaal beschouwd als een racistische politieke partij). Anderzijds is het jammergenoeg wel zo dat er sprake is van racisme binnen en buiten bepaalde instanties, uitgevoerd door of in opdracht van 'hoogstaande figuren'.

Je artikel is goed geschreven.

Groetjes

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Ik vond Debie's reactie op zijn eigen veroordeling wel grappig, die kwam ongeveer hierop neer; "Wij gaan zeker in beroep, het is schandalig dat iemand die zijn stad leefbaarder en veiliger wil maken zo wordt behandeld."
Allochtonen-meppen lijkt me nu niet direct een daad waarmee je Antwerpen (of een willekeurige andere stad) veiliger maakt. Ik vraag me trouwens af waar in Antwerpen het zo enorm onveilig is! Ik kom er al jaren, ik ben door ongeveer elk stadsdeel gewandeld, op verschillende uren van de dag. Toch ben ik nooit geconfronteerd met iets wat ik als "onveilig" zou omschrijven. Ik vind mezelf nochtans niet bepaald intimiderend. Maar blijkbaar is er dan toch iets in mijn tred dat de talrijke jeugdbenden, die de Scheldestad rijk is, afschrikt.
Nog een uitspraak van Debie tijdens het journaal ging erover, dat hetzelfde hof het allochtone uitschot, dat een man doodtrapte op de bus, heeft vrijgesproken. Volgens hem zei dat veel over de rechtbank in kwestie. Aangezien de "doodgetrapte" man eigenlijk overleed aan een hartaanval en pas daarna een trap in de ribben kreeg, zegt dat, volgens mij, vooral veel over de intellectuele en objectieve vermogens van de ex-commissaris. Dat zo'n man in eerste instantie kon opklimmen tot die functie beangstigt mij eerlijk gezegd wel. Misschien moeten de Vlaemsche Dienders toch eens wat beter gescreend worden vooraleer ze aangenomen worden, laat staan gepromoveerd.

Anoniem zei

Ik vind het een goede zaak dat Debie veroordeelt is. Het is niet omdat hij lid is van een party dat hij daarom boven het rechtssysteem staat. Het feit dat hij een lid is van het Vlaams Belang is kan een rol meegespeeld hebben met de uitspraak, maar zal zeker niet de doorslag gegeven hebben dat hij veroordeelt is.

Trouwens Wouter je hebt dat goed geschreven !